Tuesday, August 20, 2019

Stuga eller hus

Detalj från mitt kök i 60-talsstugan. 

Huset, eller rättare sagt stugan vi bor i är byggd på 1960-talet. Det trevliga är att man på den tiden byggde sommarstugor av omoderna material. Man tog exempelvis tillvara på gamla utbytta fönster från huset på sin fasta adress och använde dem när man byggde sitt sommarhus. Man murade en skorsten och eldade med ved för att man kanske inte hade el indraget. Det skulle ju vara billigt och enkelt i sommarstugan på landet. Därför gillar jag sommarstugor. De är alltid helt unika, byggda förhand, med enkla material och stor fantasi. Att bo permanent i en gammal sommarstuga är väldigt mysigt, lite bohemiskt. Nackdelen är att de oftast är små. Fast det kan också vara en fördel om man inte har behov av större. Att måla om huset går snabbt, att byta tak likaså. Det går aldrig åt några större mängder material och man kan variera invändigt oftare eftersom det aldrig blir särskilt dyrt. Vår stuga har fyra rum och kök, fördelat på 53 kvm! Ett vardagsrum, två sovrum och en walk in closet. Det går att leva på liten yta, men vi kanske har haft det lite för trångt. Vi är två vuxna och en tonåring, en rottweiler och tre katter. Dessutom har jag varit tvungen att hyra en verkstad inne i Höör för att få plats att jobba och sälja möbler. 

Ibland kommer våra vuxna barn och hälsar på. De bor långt ifrån oss och långt från varandra. Då vill man ju kunna stuva in dem någonstans utan att de ligger och skräpar på golvet eller under bordet. Så brukar det nämligen vara när de kommer hem. Det blir så trångt och rörigt att man inte riktigt står ut mer än någon dag i taget. När man får besök från Norrland eller England känns det lite snålt. Så vi längtar efter ett hus dit alla kan känna sig välkomna att stanna och får plats. 

Nu är det är köpet av det nya huset nästan klart. Måtte det sista nu gå i lås. 

Gammalt fönster...  

No comments:

Post a Comment

Har inte tid...

Hinner inte skriva särskilt mycket just nu. Det enda jag gör är att packa och skruva ner hyllor. Det är nästan tre veckor tills det är dags ...