Thursday, August 22, 2019

Naturtomt och tomtar

Nidstolpe i min vilda del av trädgården
Vi har en del av trädgården som får sköta sig själv. Det är inte en liten del, den utgör ungefär hälften av vår tomt. Det råder skog där med stora gamla ekar och hasselbuskar, rönn, björk och bok. Katterna älskar att leka och jaga där. På våren täcks marken först av vitsippor, lite senare av liljekonvalj, vilket satte stopp för mina förhoppningar om att installera några får och ett par getter. När vi flyttade hit för två år sedan var min ambition nämligen att utöka familjen artledes. Men det har inte blivit av, sånär som på en nykomling i kattbeståndet. 

Att äga en bit naturtomt har både för- och nackdelar. Plötsligt växer det igen och då måste man röja undan alla nya hasselskott för att hålla marken någotsånär gästvänlig. Det är då man åter tänker tanken på får och getter. Det fina är dock att man kan skapa små magiska installationer.  Jag har hängt upp ben som radband i snören i träden- och byggt en nidstolpe av ett kokranium. En nidstolpe hindrar de goda vättarna att följa våra fiender. De stannar med andra ord hemma och skyddar oss i stället, varpå våra fiender får klara sig bäst de vill. 
Om man bor i naturen måste man odla på relationen till de lite mer diffusa invånarna. Tomtarna, trollen, huldran och vättarna. Ju bättre man lär känna dem, desto lugnare kommer tillvaron att bli. För de kan ställa till med massor av oreda om man retar upp dem. Det är precis som med grannar- de måste tämjas. Det är inte konstigare än så.    

No comments:

Post a Comment

Har inte tid...

Hinner inte skriva särskilt mycket just nu. Det enda jag gör är att packa och skruva ner hyllor. Det är nästan tre veckor tills det är dags ...